FORMANSBERETNING VED GENERALFORSAMLINGEN I
BY OG LAND FAABORG OG OMEGN. 28. 11. 2019
Efter generalforsamlingen d. 28. november 2018 konstituerede bestyrelsen sig med mig som formand, Grete Justesen, næstformand, Peter Gabel-Jensen, kasserer, Jens Peter Ohlsen, referent, Christina Riis- Hansen, webmaster, og Martin Jonø, der var nyvalgt i 2018, er også medlem af bestyrelsen.
Vi har afholdt 6 bestyrelsesmøder på skift i hjemmene og udgivet to Nyhedsbreve.
Dialogen med kommunens planafdeling og byggesagsafdeling er formaliseret ved såkaldte ”Dialogmøder”, hvor også By og Land Midtfyn er repræsenteret. Vi har deltaget i to dialogmøder og desuden et møde med Teknik & Miljø udvalget, hvor de to By og Land-foreninger lavede oplæg til drøftelse af mere overordnede problemstillinger inden for vores virkefelt.
Jens Peter Ohlsen repræsenterer foreningen i følgegruppen vedr. udviklingen af Slagterigrunden. Den igangværende arkitektkonkurrence, hvor tre arkitektteams, konkurrerer om forslag til disponering af Slagterigrunden og Kulturaksen ved Banegården, samt stormflodssikring af den kystnære del af byen, har i sagens natur været en lukket proces, så vi er spændt på resultatet, der offentliggøres i Forum Faaborg tirsdag d. 3.12. kl. 17.
Renoveringen og forskønnelsen af facaden på Strandgade 4, der er udført af Realdania By og Byg, er blevet afsluttet. Det har giver huset og den fine gade et betydeligt løft, hvilket også var hensigten med projektet: ”Forsømte bygninger i Købstæderne”, der blev igangsat af Realdania i samarbejde med Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Vi indstillede Strandgade 4, der foreløbigt er det eneste hus, der er blevet udvalgt til forskønnelse.
I december 2018 arrangerede Realdania et offentligt møde i Magasingården, hvor de redegjorde for projektet og de æstetiske valg ved genskabelsen af facaden i klassicistisk stil. Mødet var meget velbesøgt, og vi benyttede lejligheden til at reklamere for foreningen, der fik et par nye medlemmer ved den lejlighed. Redaktøren af Landsforeningens blad, Helge Torm, deltog i mødet, og projektet blev senere fyldigt omtalt i bladet By & Land.
Strandgade 4 blev så officielt indviet d. 16. maj, hvor repræsentanter for byrådet, planafdelingen, Realdania og Landsforeningen var til stede. Vi overrakte en reproduktion af en tegning af Peter Tom-Petersen, ”En fremmed Gæst i Byen” (1897), der viser en elefant, som trækkes op igennem Strandgade.
Huset blev kort efter sat til salg for ca. 3 mio.kr., der nyligt er sat ned til 2,75 mio.kr.
8.1.2019 blev der afholdt borgermøde om planerne for byggeri på Jernvirkegrunden. Martin Jonø repræsenterede foreningen, og udfærdigede senere et høringssvar, hvor vi argumenterede for en ændret placering (spejlvending) af de tre bygninger, for at fastholde kigget til den fint vedligeholdte remise og sporterrænnet, der indgår i et bevaringsværdigt kulturmiljø omkring Veteranjernbanen.
Dette projekt er blevet opgivet, men der er dukket et nyt projekt op på grunden, som endnu ikke er blevet offentliggjort.
26.4.2019 deltog vi i indvielsen af den nye busholdeplads, der har fine arkitektoniske kvaliteter, som har givet dette, noget rodede område et løft. Der er bl.a. kommet et bedre kig til malerimuseet, og portene i Konservesgården er blevet en port til byen.
Kontakterne til den lokale dagspresse har sat debat i gang om et par stærkt forsømte huse.
Først baghuset til Østergade 33, der blev udnævnt til en mulig rotterede. Ejeren har nu bedt om nedrivning af dette baghus, der henligger som noget nær ruin, Det blev i Kommuneatlas Faaborg i 1992 vurderet til ”Høj bevaringsværdi” (SAVE:3). Kommunen har nu givet nedrivningstilladelse, idet der er nedstyrtningsfare, men man anfører også bl.a.: ”Vi vurderer at nedrivningen af baghuset kan ske, da det ikke er synligt i bybilledet.”. Det er en meget dårlig begrundelse, idet den bevarende lokalplan omfatter både forsiden og bagsiden af bygningerne. Vi har bedt om, at det drøftes ved et kommende dialogmøde med forvaltningen.
Desuden Kirkestræde 2, hjørnehuset i Grønnegade, der er et historisk hus med høj bevaringsværdi. Det henligger groft forsømt, hvorfor vi igangsatte en kampagne for at gøre opmærksom på miseren og udhænge de to ejere, der er ansvarlige for forfaldet. Forhåbentlig, vil det føre til forbedringer, men jeg tvivler, for ejerens betragtninger er de samme, som jeg blev præsenteret for i en korrespondance i 2014, og intet er siden sket.
Som det fremgår af efterårets nyhedsbrev, ønsker Slots- og Kulturstyrelsen at affrede Magasingården i Strandgade fordi det har mistet sine ”bærende fredningsværdier” i det indre ved genopbygningen efter branden i 1965. Landsforeningen har imidlertid afgivet et høringssvar, hvor man argumenterer for at opretholde fredningen som en facadefredning i henhold til Bygningsfredningslovens paragraf 7A, der giver mulighed for at fastholde en fredning, hvis facaden er meget fredningsværdig, selv om det indre har mistet sin fredningsværdi.
Den såkaldte fredningsgennemgang, som Slots- og Kulturstyrelsen har gennemført omkring 2010-15 er gået ganske hårdt ud over Faaborg By, der tidligere havde 40 fredede huse og bygningskomplekser. Følgende huse er blevet affredet: Tårngade 12, Adelgade 3, Havnegade 28 (Meldals Have), Vestergade 7, Bryggergården og nu muligvis Magasingården. Det er 15% af fredningerne, og således mere end de ca. 10%, der vist er landsgennemsnittet.
Personlig kommentar før det følgende bestyrelsesvalg:
Som det vil fremgå af de følgende punkter på dagsordenen, har jeg besluttet ikke at genopstille til valget til bestyrelsen. Jeg er nu 77½ år, og ville være 79, når jeg igen kom på valg, så jeg føler, at det er tiden, hvor jeg må aflastes for den opgave, som yngre kræfter forhåbentlig får lyst til at påtage sig. Jeg indtrådte i bestyrelsen i 2007, hvor jeg netop var gået på pension, og blev formand i 2009, idet den daværende formand, Torben Brønner, valgte at udtræde af bestyrelsen. Det har været en stor fornøjelse at arbejde for en sag, som jeg brænder for, og i samarbejde med en engageret bestyrelse. Det har givet en indsigt i mange sider af bygningskulturen og forvaltningen af den i Faaborg-Midtfyn Kommune, og det har skabt kontakt til mange ildsjæle, som jeg kunne blive inspireret af.
Min tilgang til bygningskulturen har, ud over det æstetiske været en lokalhistorisk interesse for den historie som bygningerne kan fortælle. Det har bl.a. ført til publikationer om bygningshistorien omkring Faaborg Museum og andre af arkitekt Carl Petersens bygningsværker i Faaborg. Bogen om arkitekt Frits Jørgensens omfattende virke i Faaborg blev også en øjenåbner, både for mig og læserne. I det lille Nyhedsbrev, som Anders Rehde Nielsen og jeg har redigeret, har vi også søgt at formidle lokalhistorien som en tilgang til viden om vores bygningskultur.
By og Land Faaborg og Omegn er en respekteret interesseorganisation, der værner om den bevaringsværdige bygningskultur og de bevaringsværdige kulturmiljøer i Faaborg og omegn. Det vil den fortsat være, for en sådan forening kan Faaborg-Midtfyn kommune slet ikke undvære.
28.11.2019
Flemming Brandrup
Skriv et svar