Formandsberetning
Generalforsamlingen i By og Land Faaborg og Omegn
Torsdag den 16. november 2017
Efter generalforsamlingen i november 2016 konstituerede bestyrelsen sig med mig som formand, Grete Justesen som næstformand, Peter Gabel-Jensen som kasserer og Jens Barfod som sekretær. Øvrige medlemmer af bestyrelsen er Jens Peter Ohlsen og Jeanette Brønner. Jeanette tilkendegav ved generalforsamlingen sidste år, at hun ønskede at udtræde af bestyrelsen, og hun har ikke deltaget i bestyrelsesmøderne de sidste 1-2 år. Vi har derfor en vakant bestyrelsespost.
Vi har holdt 6 bestyrelsesmøder på skift i hjemmene og ellers ført en livlig mail-korrespondance om de sager, som vi har været involveret i.
Dialogmøderne med kommunens planafdeling og byggesagsafdelingen er blevet fortsat med planarkitekt Hanne Raunsmed Andersen som tovholder. Der er holdt 4 dialogmøder på skift i Ringe og Faaborg, hvor også By og Land Midtfyn er repræsenteret. Der kan både kommunen og de to foreninger tage emner op til drøftelse, både aktuelle byggesager, lokalplaner og mere langsigtede planer som Arkitekturpolitikken.
Traditionen tro havde de to By og Land- foreninger det årlige dialogmøde med Lokalsamfunds- og Planudvalget d. 8. december 2016. Det var af en times varighed, hvor vi havde mulighed for at tilmelde emner til drøftelse.
Vi har deltaget i flere borgermøde og afgivet høringssvar om bl.a. Slagterigrunden, Flytningen af busholdepladsen, Salg eller nedrivning af kommunale bygninger, Forslag til udlægning af nye sommerhusområder og planerne om nybyggeri på hjørnet af Jomfrulågen og Banegårdspladsen, samt Klostergade 34.
Sammen med Jens Peter Ohlsen har jeg deltaget i en såkaldt ressourcegruppe, der havde til opgave at identificere kulturmiljøer i Faaborg-Midtfyn Kommune, der har det største udviklingspotentiale. Metoden er overordnet udviklet af Arkitektskolen i Aarhus, og projektet var støttet af Realdania. Metoden testes i første omgang i to kommuner, Faaborg-Midtfyn og Lolland. Gruppen var d. 24.11.2016 på bustur rundt til en del af de 14 kulturmiljøer, der var foreløbigt udvalgt. Det endte med, at følgende 5 kulturmiljøer blev vurderet til at have det største udviklingspotentiale: Faaborg By og Havn, Lyø By, Brahetrolleborg Gods, Fabers Fabrikker i Ryslinge og Bramstrup Gods.
Jeg deltog i Landsforeningens formandsmøde den 4. februar på Møntergaarden i Odense, hvor emnet var kommunalvalg 2017. Rudi Rusfort Kragh fra Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur for Sydfyn, der er hjemmehørende i Svendborg, fortalte om deres samarbejde med Svendborg Kommune. Foreningen har kun 50-60 medlemmer, men angiveligt ret stor indflydelse.
Bustur (4 timer) med byråd og direktion i lige år, hvor foreningen demonstrerer bevaringsværdige og forsømte bygninger og kulturmiljøer. Halvårsmøder mellem kommunen og foreningen. Foreningen formulerede i 2005 forslag til arkitekturpolitik og deltager i et Arkitekturråd (ingen embedsmænd eller politikere, 2 arkitekter udpeget af arkitektforeningen) der nominerer huse til Årets Hus. Arkitekt Eske Møller, Realdania, fremlagde konklusionerne fra analysen: ”Vores fælles skatkammer, bygningsarven er penge værd”. Analysen af SAVE-registrerede huse fra hele landet viste at familiehuse med høj bevaringsværdi (SAVE 1-3) blev solgt med en 30 % højere kvadratmeterpris end huse med lavere score. Det kan betale sig at passe på sit bevaringsværdige hus, eller at øge dets bevaringsværdi ved genopretning af skæmmende indgreb i bygningens arkitektoniske udtryk.
Lørdag den 18. februar afholdt vi et velbesøgt offentligt møde, hvor de to unge landskabsarkitekter, Rasmus Bundgaard Lassen og Jon Palmgren-Salomonsson fremlagde deres afgangsprojekt fra ”Section for Landscape, Architecture and Planning”, Københavns Universitet. På det tidspunkt havde byen i lang tid været i spændt forventning til kommunens udspil til, hvad man forestillede sig med slagterigrunden. Vi syntes derfor, at de unge landskabsarkitekter skulle have mulighed for at fremlægge deres kvalificerede analyse af områdets historie, landskabelige placering og bygningernes arkitektoniske og rumlige kvaliteter. Det blev forklaret og illustreret ud fra plancher, modeller, tegninger og kort ved fremlæggelsen i det fine nye mødelokale på 1. sal i Helios. De havde også forslag til, hvilke bygninger der burde bevares og transformeres til nye funktioner. Enkelte kommunalpolitikere var også til stede, og der var en engageret summen omkring bordene, hvor visionerne blev vendt. Enkelte kommunalpolitikere deltog også i mødet. Arrangementet var gratis og velbesøgt, men det kostede os 1600 kr. at leje lokalet 4 timer lørdag og søndag, hvor plancher og modeller også kunne besigtiges.
I juli og august arrangerede jeg 7 byvandringer i regi af Turistkontoret. De varede 1½ time med fokus på bygningskulturen og lokalhistorien knyttet til bygningerne. Den 20. september havde jeg en meget velbesøgt byvandring af 2 timers varighed med medlemmerne af ”Formiddagshøjskolen” i Faaborg, og den 30.9. kom bestyrelsen fra By og Land Haderslev på besøg til en byvandring og besøg på Faaborg Museum.
I forbindelse med høringen af kommunens arkitekturpolitik, havde kommunen arrangeret byvandringer i Faaborg, Nr. Broby, Nr. Lyndelse, Ringe og Ryslinge. I forbindelse med arkitekturens dag i begyndelsen af oktober afholdt vi en byvandring, søndag den 8. oktober, i Faaborg med fokus på arkitekt Frits Jørgensens bygninger i det centrale Faaborg. Der var 52 interesserede deltagere, der krydsede sig igennem byen i det mest pragtfulde vejr. Det blev en dejlig dag.
Aktuelt kører Landsforeningen og Realdania kampagnen: Forsømte bygninger søges. Det drejer sig om forsømte bygninger der er til salg, og i et område, hvor de skæmmer byrummet. Man udvælger 1-3, som vil blive købt og istandsat. Vi har indstillet Strandgade 4 (China House) og desuden er Østergade 37 (tidl. tæppeforretning med skæmmende baldakin) blevet indstillet.
Foreningen arbejder på at udgive en lille bog om Frits Jørgensens bygninger i Faaborg. Den vil vise tegninger, historiske fotos fra Byhistorisk Arkiv, og fotos af husene som de ser ud i dag, sammen med en kort lokalhistorisk tekst om bygherren og andet af interesse omkring bygningshistorien. Opsætning, layout og en stor del af fotoarbejdet har Anders Rehde Nielsen stået for. Bogen bliver på 74 sider med omslag og forventes at koste 80-100 kr. Vi søger for øjeblikket fonde om støtte til trykningen.
16.11.2017
Flemming Brandrup
Skriv et svar